Koornieuws

 

zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 Festival voor kamerkoren oude muziek
Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 organiseert de Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu voor de tweede keer een festival voor kamerkoren die oude muziek op het repertoire hebben staan. Een programmering met een spannende ontmoeting van oude muziek en eigentijds repertoire is ook welkom! Een optreden in de Oosterkerk te Hoorn tijdens het festival duurt 25 minuten. Koren die dat willen, kunnen zich laten beoordelen door een specialist op het gebied van oude muziek. Deze koren ontvangen een geschreven rapport met tips en aanbevelingen. Er worden geen cijfers gegeven. Er is dus geen sprake van een competitie-element in dit festival. Wel wijzen we de publieksfavoriet van de dag aan. Dit koor krijgt een workshop aangeboden van Jos van Veldhoven of Michiel Meijer.
www.oudemuzieknu.nl

 

Internationaal Koorfestival CantaRode
Komend voorjaar wordt in Kerkrade voor de vijfde keer het Internationaal Koorfestival CantaRode gehouden. Zangkoren uit binnen- en buitenland die aan het festival willen deelnemen, kunnen zich vanaf nu aanmelden. CantaRode 2019 vindt plaats van 30 mei tot en met 2 juni 2019. Het Internationaal Koorfestival CantaRode ontwikkelt zich tot een niet meer weg te denken evenement in de koorwereld. Het festival richt zich op kamerkoren die op een hoog niveau muziek willen maken. CantaRode bestaat uit vier onderdelen: een concours, workshops & masterclasses, concerten in de regio en een publieksevenement. Aan het festival kunnen koren met een bezetting van 12 tot 32 zangers deelnemen. Zowel mannen- en vrouwenkoren als koren met een gemengde bezetting die aan de voorwaarden voldoen, zijn van harte welkom.
CantaRode begint op donderdag 30 mei met een openingsconcert, waarbij alle deelnemende koren zich kunnen presenteren. Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni vinden twee competitierondes plaats. Tijdens de eerste ronde moet elk koor minstens vier werken uit verschillende periodes zingen. Hiertoe behoort ook een keuzewerk van een componist uit het land waaruit het koor zelf afkomstig is.
De volgende dag mogen de koren tijdens de tweede ronde hun programma helemaal zelf samenstellen. Dan is ook de inzet van muziekinstrumenten of solisten toegestaan. Een internationale professionele jury beoordeelt alle optredens. Tijdens het slotconcert op zondag 2 juni worden de winnaars bekend gemaakt. Koren kunnen tijdens het festival geldprijzen winnen, die variëren van 250 tot 1500 euro. Naast prijzen voor de drie beste koren, zijn er ook prijzen voor onder meer de beste dirigent en een publieksprijs.
www.cantarode.nl

 

Egidius Kwartet en Egidius College op slaapstand
Na het grote Leidse Koorboeken project had het Egidius College grote plannen. Men wilde als het ware een logisch vervolg geven op de met die Koorboeken ingeslagen weg, en veel aandacht gaan geven aan een van de belangrijkste componisten uit dat repertoire: Clemens non Papa. Maar met de wisseling van de commissie van het Fonds voor de Podiumkunsten is er daar een andere cultuur ontstaan, met andere prioriteiten: de subsidie aanvragen werden niet gehonoreerd, om verbijsterende redenen; Clemens was toch al uitgegeven. (!) Daarom heeft het bestuur besloten om voorlopig de Stichting, en daarmee het ensemble, Egidius op ‘slaapstand’ te zetten en te wachten op betere tijden of op een gelegenheid waarmee het ensemble weer wakker kan worden gekust. In de komende tijd zullen de websites van Egidius en van de Leidse Koorboeken niet meer geactualiseerd worden. Via die websites zijn cd’s voorlopig nog te bestellen.
www.egidiuskwartet.nl

 

Leuven Chansonnier 
In 2015 kwam de Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van muziek in de Lage Landen een laat-15de-eeuws liedboek op het spoor. Een unieke vondst die kan rekenen op wereldwijde belangstelling. Dit kleine boekje blijkt immers een nieuwe getuige van bekende en soms befaamde composities en voegt niet minder dan twaalf onontgonnen stukken toe aan het laatmiddeleeuwse muzikale repertoire. Naast uitgebreid musicologisch onderzoek is het ook essentieel om de muziek los te maken van de geschreven partituur en weer tot leven te brengen in live-uitvoeringen. De wereldpremière van alle composities uit het liedboek, inclusief de unica, zal gebeuren door Ensemble Leones, Sollazzo Ensemble, Park Collegium en Huelgas Ensemble. De benadering verschilt van ensemble tot ensemble. Zo gaat het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel voor de a-cappella-aanpak, terwijl de andere ensembles ook instrumenten inzetten. VivabiancaLuna Biffi wil met haar Park Collegium zoveel mogelijk verschillende kleuren uit de chansons halen en gaat aan de slag met vier stemmen en drie vedels, strijkinstrumenten die volgens haar het meest ‘vocale karakter’ hebben. Een vergelijkbare bezetting vinden we bij Ensemble Leones terug, maar artistiek leider Marc Lewon voegt aan zijn ensemble nog tokkelinstrumenten toe, zoals de harp en de luit. Sollazzo Ensemble koos op zijn beurt voor solozang onder begeleiding van harp en vedel. Van sober tot uitbundig, het Leuven Chansonnier geeft zijn muzikale geheimen prijs.
www.amuz.be

 

Canto Ostinato voor zangers
Benno Bonke maakte een bewerking van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt voor koor. Dit najaar kun je daarmee kennismaken tijdens een studiedag o.l.v. Maria van Nieukerken. De uiteindelijke bedoeling is dat het stuk in 2019/2020 voor het eerst als vocaal werk zal worden uitgevoerd.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ouderen Songfestival
Al wat ouder (55+) en nog een mooie stem?
Doe dan mee aan het Ouderen Songfestival 2018.
Je kunt deelnemen als solist, duo of trio en alle genres zijn welkom.
In de voorronden, verspreid over het hele land, word je op de vleugel begeleid. 
De finale is op 8 december in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
www.ouderensongfestival.nlWorld Choir Games-2020 in Vlaanderen

De World Choir Games is de grootste wedstrijd voor koren uit de hele wereld. Van 5 tot en met 15 juli 2020 komen de Games naar Vlaanderen. Er wordt veel volk verwacht: 500 koren uit de hele wereld, tot wel 18.000 deelnemers die ook meereizende familie en vrienden meenemen: samen goed voor 30.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar ook in andere regio’s in Vlaanderen kan je getuige zijn van dit evenement.
Tijdens de World Choir Games zijn er talloze wedstrijden voor zanggroepen in allerlei categorieën, van top tot basis en voor alle leeftijden en genres. De World Choir Games geven je koor een unieke mogelijkheid om mee te doen aan een groot internationaal koorevenement zonder ver te hoeven reizen. Deelname levert natuurlijk ook veel nieuwe internationale contacten op. 
Tijdens het evenement zelf kunnen koren en zangers meedoen aan tal van inspirerende workshops en masterclasses, gegeven door nationale en internationale experts op zang- en koorgebied. Een uitgelezen kans om veel bij te leren!
www.koorenstem.be

 

Virtual Choir met Eric Whitacre
Eric Whitacre lanceert binnenkort zijn audovisuele project 'Virtual Choir 5': Deep Field, geinspireerd door de revolutionaire beelden die de Hubble Space Telescope van de ruimte maakt. Hierbij werkt hij samen met de NASA. Mensen die zich opgeven ontvangen instructies over hoe ze met video aan het project kunnen meewerken.
www.virtualchoirs.com

 

Vic Nees
Vijf jaar geleden overleed de componist Vic Nees (1936-2013). Speciaal voor deze gelegenheid worden gratis vier werken van hem beschikbaar gesteld: Repleatur os meum, Nachtlied, Jezus uw naam, De zomer. Op de website zijn de composities te beluisteren en de partituur te downloaden.
www.koorklank.be

 

Nederlandstalige liedbundel
Voor wie houdt van Nederlandstalig repertoire is de nieuwe liedbundel 'Gelukkig zijn' een aanrader. Chris Carlier maakte 12 arrangementen van liedjes van onder andere Stef Bos, Raymond van het Groenewoud en Thé Lau voor gemengd koor en piano.
www.koorensem.be

 

Gratis bladmuziek
De Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM) bestaat 150 jaar en heeft in die periode veel bladmuziek uitgegeven. Ter gelegenheid van het jubileum vraagt de KVNM amateurkoren een keuze uit de muziek van het fonds te maken en een plan in te sturen voor een uitvoering. Het bestuur zal de plannen beoordelen en bij een positief oordeel de bladmuziek gratis ter beschikking stellen.
www.jubileumkvnm.nlNederlandse koormuziek krijgt eigen televisiekanaal

De Nederlandse koorwereld krijgt voor het eerst in de geschiedenis een eigen televisiekanaal! Onder cultuurzender Parmando 24 Culture zendt VolKoren.tv vanaf 12 april om 19.00 elke week twintig minuten uniek beeldmateriaal uit van Nederlandse koren en musici en brengt daarmee het beste van de koorwereld van het podium naar de Nederlandse huiskamers! De beelden zijn ook in de herhaling te zien (woensdag ervoor om 23.00, donderda 03.00, 07.00, 11.00, 15.00)
Met 1,7 miljoen koorzangers in maar liefst 32.000 koren is Nederland een echt korenland. Op VolKoren.tv worden de koren, hun muziek, dirigenten en componisten en hun verhalen samen in beeld gebracht. Daarbij wordt ingezet op concertpromotie en het tentoonstellen van de koorwereld als geheel. Van professionele koren tot amateur, en van Bachs tijdloze meesterwerken tot hedendaagse pop en jazz. Voor Nederlandse koren is dit een grote en belangrijke doorbraak: nooit eerder was het zo makkelijk om je koor te laten zien aan een groot publiek! Parmando 24 Culture is een zender die beschikbaar is in meer dan drie miljoen Nederlandse huishoudens van KPN, Telfort XS4ALL. Later dit jaar komen daar ook Ziggo, en Telenet in Vlaanderen bij.
Naast de televisie-uitzending is VolKoren.tv te zien op internet. Op de website www.volkoren.tv kan je altijd en overal terecht voor de beste koormuziek van eigen bodem, interviews, reportages, concertagenda etc.

 

 

Cursus van blad leren zingen
Sinds kort is deze cursus online! Het bestaat uit twee programma’s; basis + verdieping. Beide programma’s bestaan uit drie modules. Alle lessen zijn voorzien van lesvideo’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je tonen van blad zingt. Het begint eenvoudig en het bouwt op naar steeds meer tonen. Ook hoor je alle noten voorgezongen worden. Nadat de cursist de lesvideo’s heeft gekeken downloadt hij/zij het werkblad van de betreffende les. Deze oefeningen brengen de lessen in praktijk. Hierbij krijg je ook audiofiles met pianobegeleiding en de voorgezongen melodie om te checken of je de juiste tonen hebt gezongen. Ook is er een online forum waar cursisten vragen kunnen stellen. Zo wordt er een community gebouwd met koorzangers die willen leren!
www.zingenvanblad.nl

  

Go! Opera organiseert operaprojecten
De projecten van Stichting GO! Opera zijn kortlopend en per regio niet meer dan 1x per twee jaar. De negen muzikale repetities en enkele regierepetities worden afgerond met één regionale uitvoering. Bewust nooit meer. Naast de intensieve vocale training bieden ook de regielessen bij de projecten van GO! Opera veel verdieping aan de deelnemers. Waardevolle lessen die zich ook in concertante uitvoeringen terugbetalen. Door het kortlopende karakter in combinatie met de tweejaarlijkse frequentie per regio vormen de projecten van GO! Opera geen bedreiging voor het lidmaatschap bij bestaande koren. Integendeel: gebleken is dat deelname wordt ervaren als vocale training die meer diepgang, zelfvertrouwen en plezier geeft in de koren waar ze lid van zijn. Zangers die een intensieve vocale training bij GO! Opera hebben ontvangen nemen de opgedane kennis en ervaring mee naar de koren waar ze lid van zijn. Sterker nog: meerdere deelnemers hebben na hun deelname aan een project van GO! Opera juist besloten om lid te worden van een koor om te kunnen blijven zingen! En dat is precies de opzet van GO! Opera: toegevoegde waarde voor amateur koorzangers én koorverenigingen in de eigen regio.
www.goopera.nl

 

Privacybescherming verplicht vanaf 25 mei 2018
Koornetwerk Nederland laat weten dat elke organisatie (dus ook een koor, vocal group, muziektheatervereniging enzovoorts) verplicht is om met ingang van 25 mei 2018 persoonsgegevens te beschermen. Dat moet op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het gaat om alle digitaal of analoog geregisteerde gegevens, dus ook naw-gegevens van dirigent, bestuursleden, choreograaf, etc. en daarmee verband houdende documenten zoals afschriften van paspoorten, getuigschriften, cv’s, sollicitatiebrieven, etc. Zorg dat deze veilig zijn opgeborgen, zodat ze niet door derden kunnen worden verkregen, door diefstal van ordners, verkeerd verstuurde mail, datalekken, etc. Koornetwerk Nederland heeft een fact sheet gemaakt met een stappenplan en een vragenlijst om te toetsen of je aan alle voorwaarden voldoet. Deze documenten vind je op de website van Koornetwerk Nederland. Daar staat ook een concept overeenkomst op voor eventuele afspraken met derde partijen als je koor persoonsgegevens voor een specifiek doel aan zo’n derde partij ter beschikking stelt. De Autoriteit Persoonsgegevens die in Nederland de uitvoering van deze Europese verordening controleert, kan boetes opleggen wanneer een organisatie geen veilig beleid rond bescherming persoonsgegevens heeft. Je krijg eerst een waarschuwing.
www.koornetwerk.nl

 

Korting op VolKoren.tv: neem een koorabonnement!
Het is nu mogelijk om met het hele koor extra voordelig VolKoren.tv te kijken! Zo kunnen alle zangers van jouw ensemble, koor of vocal group opnames terugzien, zoals van het Balk Topfestival, of van de Limburgse Koordagen! Ook inspirerende interviews, toelichtingen en reportages zijn dan voor iedereen extra voordelig toegankelijk. Ga naar volkoren.tv/abonnementskeuze/.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Als koor of contactpersoon voltooi je één inschrijving voor jouw hele groep. Stuur daarna de namen en e-mailadressen van de personen die meedoen. De redactie schrijft de namen binnen een paar dagen handmatig voor jullie in het systeem bij, waarna iedereen direct kan beginnen met kijken! Tip: vraag ook aan je achterban wie er nog meer met jullie zou willen meedoen in een abonnement. Zo kan je misschien een uitgebreider, en daardoor nog goedkoper, abonnement afsluiten!
Word lid en steun het platform
Wat is de bedoeling van VolKoren.tv? Zoveel mogelijk laten zien van de koren, de muziek en de mensen in de Nederlandse koorwereld! We vinden het namelijk belangrijk dat koormuziek zichtbaarder wordt en de plek krijgt die het verdient! Jouw abonnement draagt daar direct aan bij. Geniet dus op VolKoren.tv van prachtige registraties en help meer aandacht te vestigen op onze koorwereld!
Contactgegevens VolKoren.tv: Ruben Smits, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-46668177

 

OperaVision
Opera Platform, dat online operavoorstellingen vanuit heel Europa uitzond op televisie, is na twee jaar gestopt, maar opera op internet behoort wel tot de mogelijkheden en heet: OperaVision. Het nieuwe digitale platform wordt gevormd door dertig operahuizen in achttien landen, met steun van het Creative Europe-programma. Vanuit Nederland neemt de Nationale Opera deel. 
www.operavision.eu

 

Nieuwe voorzitter IFCM
Emily Vong is de nieuwe voorzitter van de International Federation of Choral Music (IFCM). Zij wil de internationale korenorganisatie uitbouwen tot "global leader in choral music education".
www.ifcm.net

 

Zing'es
Kinder - en jeugdkoordirigenten kunnen de handleiding van Zing'es gratis downloaden op de website van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). De handleiding hoort bij de Zing'es liedjes, die ook gratis te downloaden zijn. Een goede basis om met je koor aan de slag te gaan!
www.lkca.nlApp om thuis te studeren
Soms is zelfstandig repeteren, buiten de repetities om, gewoon lastig. Zeker als je het niet op een pc of laptop wilt of kunt doen. Je moet eerst allerlei stappen doorlopen voordat je het juiste bestand op het juiste apparaat kunt afspelen en, als dan eindelijk de muziek speelt, moet je weer dezelfde stappen doorlopen om de bijbehorende tekst te kunnen lezen. En dan heb je nog het verschijnsel van telefoons die 'vol zitten', geen internetverbinding hebben of wachtwoorden die niet werken op het moment dat jij het wilt. Precies dat, en nog veel meer 'kleine ongemakken', was voor de makers de reden om Rehearse te bedenken. Met Rehearse heb je, altijd en overal, al je oefenbestanden binnen handbereik. Met één druk op de knop start je met repeteren. Zowel on- als offline. Een simpele app waardoor de koorleden volledig 'drempelvrij' kunnen oefenen zonder dat zij eerst allerlei acties moeten ondernemen.
www.rehearse.nl 

 

De choir app
Er is geen ontkomen meer aan: de digitale bladmuziek is enorm in opkomst. Sinds kort heeft Carus Verlag de Choir app. Download de app in de appstore, blader door de library en koop de partituur die je nodig hebt. Je kunt de muziek beluisteren, in elke willekeurige maat beginnen, je eigen zangpartij laten uitlichten, het tempo vertragen etc, om het instuderen makkelijker te maken.
www.carus-verlag.comFondsenwerving

Het VSB Fonds helpt je met een aantal digitale lessen op weg op het gebied van fondsenwerving. Op hun website staan 9 filmpjes waarin onder andere rechtsvormen, het projectplan, de begroting en evaluatie worden toegelicht. Een goede invulling van een regenachtige zomerdag in je vakantie.
www.vsbfonds.nl

 

Voces8, de methode
De Voces8-methode is samengesteld door Paul Smith, zanger in het gelijknamige Britse vocaal ensemble, maar ook arrangeur en bevlogen muziekdocent. De ondertitel van het boek luidt: 'start je schooldag met een muzikale warming up voor stem, lichaam en geest'. De methode bestaat uit systematische oefeningen, opgebouwd in acht stadia, die zich goed lenen voor een leuk en effectief ochtendritueel in je klas of als warming up voor je koor. De oefeningen zijn helder beschreven en er zijn instructievideo's te vinden op Youtube.
www.voces8.com
www.edition-peters.de

 

Zangersmanifest ondertekenen
Op 11 februari 2017 presenteerden diverse partijen uit de wereld van de koormuziek een gezamenlijk manifest over de stand van zaken in de wereld van het "samen zingen" onder de titel: Zingen, lekker belangrijk.
Om het manifest te ondertekenen, ga naar:
www.zingenlekkerbelangrijk.nl

 

VNK wordt Koornetwerk Nederland
Op vrijdag 2 juni 2017 j.l. is de Vereniging van Nederlandse Korenorganisaties (VNK) officieel overgegaan in Koornetwerk Nederland. De nieuwe organisatie gaat zich profileren als het centrale aanspreekpunt voor de Nederlandse koorsector. Koornetwerk Nederland vertegenwoordigt ruim 140.000 amateurkoorzangers vanuit de aangesloten korenbonden. Met de verandering van de organisatiestructuur kan voortaan ook iedere andere organisatie die zich zonder winstoogmerk inzet voor de Nederlandse koorsector lid worden. www.koornetwerk.nl

 

 

BOOG en BALK gaan samen
In zingend Nederland zijn de koepelorganisaties BOOG-Nederland en BALK bekende namen. Waar BOOG-Nederland kan bogen op een 67-jarige geschiedenis als belangenbehartiger van opera-, operette-, en musicalverenigingen richt BALK zich sinds de oprichting in 1998 op a cappella en lichte muziek zingende koren. Beide organisaties hebben besloten om per 1 januari 2017 samen verder te gaan als Bond voor Amateurmuziektheater en Lichte Koormuziek. Met ongeveer 600 aangesloten zang-en muziektheatergroepen en 15.000 leden is het nieuwe BALK een belangrijke speler binnen de amateurzangerswereld. Het nieuwe bestuur is samengesteld uit enkele bestuursleden van BOOG-Nederland en BALK. 
www.balknet.nl

 

Je stem als krachtbron
Stempedagoge Debby Mureau schreef een uiterst informatief boek met als titel Je stem als krachtbron - overtuigen en beinvloeden met je stem. Hierin worden de geheimen van de stem ontrafeld. Het is geschreven in een heldere stijl en geeft ook interessante voorbelden en oefeningen.
www.anderszdenken.nl

 

Concertbezoek werkt stress-verlagend
Het bezoeken van culturele evenementen, zoals een concert of festival, kan de niveaus van het stress-hormoon cortisol verlagen.
Wetenschappers van het Centre for Performance Science in Londen onderzochten 117 vrijwilligers die twee concerten bezochten van componist Eric Whitacre, schrijft Telegraph. De vrijwilligers gaven zowel voor als tijdens het concert hun speeksel af, waarna de monsters werden getest op de cortisol- en cortisoneniveaus. "Dit is het eerste bewijs dat het bijwonen van culturele evenementen een impact heeft op het hormoonstelsel", vertelt onderzoeker Daisy Fancourt.
www.nu.nl

 

connect2music
Blinden en slechtzienden kunnen via de website www.connect2music.nl een partituur in de gewenste vergroting (laten) maken.
De service is gratis en vereist alleen registratie.

 

The Singing Sofa
In het kader van het Europese VOICE Project (Visions on Innovation in Choral Music in Europe) ontwikkelde het Expertisecentrum Stem [KU Leuven] The Singing Sofa. In The Singing Sofa stond het verband tussen koorzang en de ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal. De resultaten van het project zijn vrij beschikbaar voor iedereen, en omvatten relevante informatie voor alle zingende kinderen, jongeren en hun dirigenten. Naast de onderzoeksresultaten van hun European Young Singers Inventory (EYSI), springt vooral het educatie spel in het oog. ‘Omdat we het essentieel vinden dat onze informatie niet enkel de koordirigenten bereikt maar ook de koorzangers zelf hebben we onze informatie in een spel gegoten.’ Het is het meest geschikt voor jeugdkoren (richtleeftijd ca. 14-25, maar het spel werd ook getest en goed bevonden bij jongere én oudere spelers) en kreeg de naam The Singing Sofa, Sit down & play. Dit spel kan met behulp van een duidelijke handleiding en een minimum aan te printen spelmateriaal gespeeld worden. Het spel is erg leerrijk voor uw zangers en zit boordevol koorgerelateerde informatie. Daarom is het vast een prachtige aanvulling tot de repetities van uw koor of de ideale invulling van een andere kooractiviteit. Het spelmateriaal is gratis te downloaden.
www.thesingingsofa.eu

 

Zeeuws Jongenskoor
Er is weer een Zeeuws jongenskoor en de naam is Zeeland Boys Choir o.l.v. Wim Boer. Er wordt eens per week gerepeteerd en de jongens leren algemene muzikale vorming, zingen en cimbaal spelen.
www.zeelandboyschoir.nlVrijeschoolliederen online
In 2013 ontwikkelde Matthijs Overmars een website met het verzamelde liedrepertoire van de vrije scholen in Nederland. Inmiddels is het aantal liederen gegroeid naar bijna 3000 en biedt de site allerlei nieuwe functionaliteiten.  Er is ook een Engelse en een Duitse variant te bezoeken.
www.vrijeschoolliederen.nl
www.waldorfschoolsongs.com

 

 

Nederlandse Liederenbank online
Het ensemble Camerata Trajectina heeft de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur (€ 15.000) gekregen. De jury prees Camerata Trajectina voor de inzet voor ons muzikaal erfgoed door het brengen van onbekende Nederlandse muziek uit 1550-1700. Verder staat het hele oeuvre van Camerata Trajectina online via de Nederlandse Liederenbank. 
www.liederenbank.nl

  

Koororganisatie "Koor en stem" lanceert website www.koorklank.be
Koorklank inspireert, brengt nieuws en informeert over activiteiten voor dirigenten, maar dient ook als instrument bij je zoektocht naar partituren. Je kan partituren online raadplegen, beluisteren, inkijken, vrij downloaden en onder je zangers verspreiden via afdruk of tablet. Verder veel koornieuws en een agenda.
www.koorklank.be

 

Volksliedjes
Op www.liederenbank.nl en www.dbnl.org staan 50.000 teksten van Nederlandse volksliederen, geuzenliederen, psalmen, kerstliederen, marktzangen, kinderliedjes en nog veel meer traditionele liederen van voor het jaar 1900. Aan de digitalisereing is vijf jaar gewerkt door de Universiteit Utrecht, het Meertens Instituut en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

 

Uitvaartkoor?
Is er in Zeeland een koor dat medewerking wil verlenen aan uitvaartplechtigheden?
Zo ja, neem dan contact op met Karen van Middendorp: 06-29564160Badkamerkoor
Elke derde zaterdag van de maand organiseert het Randstedelijk Zanginstituut het Badkamerkoor van 10.00 tot 12.00 uur in de Oud Katholieke Kerk aan de Hoge Gouwe 107 te Gouda. Het badkamerkoor is geen bestaand koor, maar twee uur lekker zingen in het centrum van Gouda als je daar zin in hebt en het schikt in je agenda (je wordt dus geen lid, maar doet mee als het je uitkomt). Onder leiding van zangpedagoge en dirigente Maria Rosenmöller wordt er in twee uur een afwisselend repertoire ingestudeerd en samen ten gehore gebracht.
www.randstedelijk-zanginstituut.nl

 

Zingen voor je Leven
Zingen voor je Leven is het landelijke korennetwerk van Stichting Kanker in Beeld. In deze koren wordt gezongen door mensen die met kanker te maken hebben (gehad). Het korennetwerk is een initiatief van Patricia Deiters-Rahusen, de huidige voorzitter van Stichting Kanker in Beeld. Het eerste koor startte in 2003 in Amersfoort, inmiddels kunt u terecht in alle delen van Nederland. U kunt altijd direct meedoen, er zijn geen wachttijden of toelatingsprocedures. U hoeft geen zangervaring te hebben, het plezier in zingen staat centraal.  In Zeeland bestaat nog niet zo’n koor. Is er iemand die dit wil oprichten? www.kankerinbeeld.nl

 

Muziek van Binnenuit: Solfège voor kinderen en jeugd  
Beweging is de basis voor het leerproces en voor het geheugen. Alleen 'oor' en 'oog' aanspreken in de solfègeles is niet genoeg. Door het integreren van beweging in de muziekles, wordt het lichaam een klankbord - een resonantiekamer - voor het leren. Hiermee wordt de basis gelegd voor het vrij kunnen musiceren. Inge Marstal is gespecialiseerd in solfège-onderwijs met kinderen. Haar werkwijze is bruikbaar op verschillende niveaus, buitenschoolse opvang, basisschool, muziekschool, kinderkoor en jeugdkoor.  dvd: Lessen met kinderen van 7 t/m 15 jaar (beginners en gevorderden)  syllabus: Solfège vanuit het lied - Liedmateriaal - Uitgewerkte lessen www.vocaaltalent.nl

 

The single singers  
Nee, de ‘w’ is niet vergeten in ‘single’! Het gaat hier om een andere a-capellagroep. The Single Singers is een vocal group van zangers die willen meedoen aan een festival, maar geen koor hebben dat met hen mee wil. Hij ontstond op initiatief van twee Nederlandse vrouwen, die wilden meedoen aan het London A Cappella Festival. Via Facebook hadden ze ‘leden’ geworven en die kwamen vanuit zeven landen naar Londen gereisd. Het was een succes en nu groeit het idee verder: er is inmiddels een website waar nieuwe Single Singers-koren worden samengesteld voor verschillende a-capellafestivals.  Kijk op www.thesinglesingers.com

 

Drinken voor de kunst....
Er is een nieuw idealistisch biermerk op de markt: Halbe. Dit is een prachtig blond biertje waarvan de winst volledig naar de kunst gaat. Het bier wordt ook gebrouwen, vormgegeven en verkocht door kunstenaars. En dat proef je! De ambitie van Halbe is dat het een alternatieve inkomstenbron wordt voor kunstenaars, theatermakers en muzikanten.
www.halbebier.nl  

 

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl