Masterclass Rob van der Meule tijdens 'Middelburg VÓLkoren'

Van een ruige 'growl' bij een 'metalkoor' tot de uitgebalanceerde koorbalans van een kamerkoor...... tijdens het afgelopen Middelburg VÓLkoren weekend werd er hard aan gewerkt tijdens een masterclass coaching o.l.v. Rob van der Meule in de Zeeuwse Concertzaal. Het bleek een succesvolle samenwerking tussen Middelburg VÓLkoren en Koorplein Zeeland! Acht koren konden zich inschrijven voor deze masterclass.
Zij hadden op voorhand een aantal punten opgegeven waaraan kon worden gewerkt. Het verschil in genre en repertoire was groot, zo ook de vragen die aan de coach werden gesteld. Alle vocale uitdagingen werden uitermate doeltreffend aangepakt. Een greep daaruit: hoe krijg ik een homogenere klankkleur, een betere balans, een vloeiender legato of een meer effectieve presentatie. De aanpak van deze uitdagen was even divers als de koren zelf.
Soms werd gebruik gemaakt van een meer fysieke presentatie/bewustzijn, soms werden partijen/zangers tegenover elkaar gezet. Er werd 'gezucht', geneuried, gezoemd, geroepen, gelopen, gedanst; alles werd ingezet om een beoogd resultaat te bereiken. 
De feedback van publiek uit de zaal moedigde de koren en dirigenten aan en bevestigde de verbeteringen die bij ieder koor duidelijk hoorbaar/zichtbaar waren. Ieder koor kreeg een  coaching  van 45 minuten. Vervolgens konden de koren een miniconcert van een kwartier zingen en zo genieten van de voortreffelijke akoestiek van de Zeeuwse Concertzaal. Sommige koren wisselden dat kwartiertje echter in om nog wat tips en trucs van Rob van der Meule mee naar de volgende repetitie  te kunnen nemen.
Coach Rob van der Meule prees na afloop de dirigenten  die zo 'moedig' waren geweest zich kwetsbaar en open op te stellen voor koor en publiek. Coaching is niet alleen héél erg leuk, het is vooral een geweldige manier om de prestaties, presentaties, kennis en kunnen van koor en dirigent in korte tijd te verbeteren. Dat was afgelopen weekend absoluut het geval!

{gallery}http://www.flickr.com/photos/koorpleinzeeland/sets/72157638588494223/{/gallery}

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl