Verslag masterclass coaching op 17 november 2012 in Middelburg
Uit alle uithoeken van Zeeland en zelfs van vlak òver de grens kwamen zaterdagmiddag koren naar de Concertzaal in Middelburg voor een masterclass coaching. De reeds beproefde werkwijze bleek opnieuw erg aan te slaan: een roulatiesysteem waarbij elke groep één uur onderhanden genomen wordt door een professionele coach en de overige twee uur als toeschouwer actief betrokken is bij de coaching van een ander koor. Op deze manier probeert stichting Koorplein Zeeland de amateurkoorzang op een hoger niveau te brengen.

Groepen van allerlei pluimage waren aanwezig: van klassiek kamerkoor tot pop, van vocal group tot gospel.
De wensen van de deelnemers zelf staan centraal tijdens de instructie met als gevolg dat de onderwerpen die aan bod komen zeer divers zijn. De coaches, Daniëlle Staps, Don Henken en Tijs Krammer, werkten onder andere aan tekstbeleving, dynamiek, timing, zangtechniek, blending en presentatie. Aan het einde van de middag presenteerde elk koor zich met het nummer waaraan gewerkt is en zo werd besloten met een afwisselend concert.

Popkoor VOIX heeft gewerkt aan klankkleur en de koorzetting, hetgeen duidelijk te zien is in het nummer ‘Simply the best’. Het verschil tussen British en American English is vanaf nu gesneden koek voor EnCORe, dat zich in een door-elkaar-opstelling presenteert met het lied ‘May the road rise to meet you’.
Seniorenkoor Binaeh zuuver krijgt al vooraf een applaus, sommige leden hebben een hoge leeftijd en presteren het om toch nog steeds uit het hoofd te zingen. Na ‘Top of the world’ waarbij geoefend is op ademsteun en presentatie geeft de zaal hen een staande ovatie.
Balans, ritme en hoe de betekenis van de tekst goed op het publiek kan worden overgebracht waren de speerpunten bij Tintunes en vooral het laatste lukt erg goed in hun bijdrage ‘Rolling in the deep’.
Bij Voices in Harmony - tijdens de uitvoering van ‘Don’t stop me now’ versterkt door Tijs Krammer himself - stonden timing en luisteren naar elkaar centraal.
Zonder de anderen tekort te doen was popkoor 2Gether de grote verrassing van de middag. Zo’n twintig jonge meiden met prachtige stemmen zingen ‘With or without you’ ontroerend mooi met een leuke choreografische toevoeging en overtuigende dynamiek.
Het laatste nummer, ‘Proud Mary’ wordt met een betekenisvolle overdracht van de tekst gezongen door Free Spirit.

Soms kunnen kleine dingen een groot verschil maken, dat bleek al tijdens de afsluitende presentatie. In de komende maanden kunnen deze zangers met hun dirigent aan de slag om de inspirerende tips van deze leerzame en gezellige middag verder toe te passen en uit te werken, zodat er weer met beter resultaat en meer plezier gezongen kan worden!

Omroep Zeeland: Zeeuwse koren willen kwaliteit verbeteren

Film impressie: Koorplein Zeeland Middelburg 17-11-2012.mpg

www.ziezeeland.nl

{gallery}http://www.flickr.com/photos/koorpleinzeeland/sets/72157638588518873/{/gallery}

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl