De voorronde van het Nederlands Koor Festival is voorbij :(
maar het was een GEWELDIGE dag :)

 
Na veel logistieke voorbereidingen en intensieve repetities was het zaterdag dan eindelijk zover: de koren die zich hadden opgegeven als deelnemer aan het NKF konden zich laten horen, en HOE!!
 
Het was overduidelijk dat de koren stuk voor stuk zeer goed voorbereid op het podium stonden. Het in de loop van de dag steeds talrijker wordend publiek beleefde een gevarieerde middag.
De warme koorklank van het Willebrordensemble, de fantastische interactie tussen koorleden en dirigent bij de Sea Sound Singers, de met veel enthousiasme gebrachte Afrikaanse liederen van Kioso Kyuwenda, het gevarieerde repertoire van Zeekoraal, de authenticiteit van Zanggroep Kwint, de goede programmakeuze van Unanime,  het originele muzikale verhaal van A58 en tot slot popkoor VOIX, dat, volgens de jury, gaat als een speer.......
 
“De wedstrijd van het Nederlands Koor Festival is eigenlijk geen wedstrijd”, vertelt John Damsma, “maar vooral bedoeld om koren te stimuleren zich te laten horen en daardoor weer een stapje verder in hun ontwikkeling te komen”. Er zijn dus ook geen winnaars of verliezers. De jury is er in de eerste plaats om opbouwende kritiek te geven, dingen te signaleren waaraan nog gewerkt kan worden en de koren daarmee verder te helpen. Elk koor krijgt na afloop dan ook een uitgebreid verslag. De punten die de juryleden toekennen zijn een indicatie om aan te geven hoever je als koor op weg bent in de ontwikkeling van aspecten als zuiverheid, ritmiek, uitspraak, klankkwaliteit, dynamiek, interactie en programmakeuze. Is het puntentotaal meer dan 255, dan volgt een landelijk optreden. Deze eer viel zaterdag het Koor Lichte Muziek A58 o.l.v. Rob van der Meule te beurt. Tevens kreeg het koor een coaching aangeboden.
 
De sfeer was zeker niet competitief. Men luisterde met veel plezier naar elkaar en ook de pauzes waren erg gezellig. Daarin ging het zingen gewoon door en werd een voorzichtig ingezet lied door alle aanwezigen overgenomen.
Kortom: een dergelijk evenement is de moeite waard en Koorplein Zeeland zal proberen dit over twee jaar weer te organiseren!


http://www.youtube.com/watch?v=tv7F73wS09I 

 

Koor Lichte Muziek A58 op weg naar het Nederlands Koor Festival
een verslag van Bineke Smit

NKF
Het NKF is hét nationale festival voor alle koren en hét landelijk podium van actieve koorzangers. Een podium waar koren zich presenteren, elkaar inspireren en stimuleren en…het festival dat je de titel “Koor van het jaar 2012” kan opleveren. Elke twee jaar wordt dit festival georganiseerd met verschillende voorrondes op diverse locaties door heel Nederland. Uiteindelijk ontmoeten de verschillende categoriale finales elkaar in het Laureatenconcert dat dit jaar plaatsvindt op zondag 17 juni in Haarlem.

Voorronde NKF Middelburg
Op 25 februari 2012 namen 8 koren uit Zeeland deel aan de voorronde van het NKF. Er waren 5 categorieën: Klassiek, Lichte muziek, Open, Junior en Senioren. De jury beoordeelde de prestaties aan de hand van vier rubrieken. Bij het behalen van 255 punten of meer in de voorronde, gaat een deelnemend koor onvoorwaardelijk door naar de finale. Dit houdt in dat op géén van de vier onderdelen het cijfer lager mag zijn dan een 8. Koor A58 heeft 255 punten behaald en dit betekent dat zij zich finalist mogen noemen in het weekend van 15-17 juni in Haarlem.

Coaching
Omdat koor A58 zich direct plaatste voor de finale, hebben zij op 15 mei een coaching aangeboden gekregen, die geheel vergoed werd door het NKF. Zangcoach Ronald Becker heeft met het koor gewerkt aan de verstaanbaarheid en dictie. Het was een zeer vruchtbare avond en Rob van der Meule was blij met zijn aanwijzingen.
 
Repertoire NKF
Het koor gaat vijf nummers zingen uit de liederencyclus van de muzikale thriller “Hotel Lijkzigt”, die zij in 2011 in diverse theaters voor het voetlicht brachten. Het koor wordt begeleid door een aantal leden van het Zeeuws kamerorkest TY, dat onder leiding staat van Christian Blaha die tevens vaste pianist van het koor is. Voor de finale moeten alle deelnemende koren tenminste één werk a cappella zingen. Hiervoor is een prachtig nummer uit de liederencyclus gekozen dat over de hoofdpersoon Eva gaat. Bij de theatervoorstellingen zongen de vrouwen dit nummer met piano begeleiding, maar voor de finale is dit nummer herschreven voor zowel de dames als de heren.
 
Generale repetitie
Woensdag 13 juni was er een generale repetitie, waarbij publiek van harte was uitgenodigd. De repetitie werd die avond begeleid door het Zeeuws kamerorkest TY. Voor niet voetbalfans een heerlijke muzikale avond en voor voetbalfans die ook van muziek houden, stond er een scherm in de pauze. Zo konden zij toch de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland voor een groot deel volgen. Dat het Nederlands elftal de finale niet zal halen is wel duidelijk geworden. Gelukkig dat ons koor A58 wél in de finale zit van het Nederlands Koor Festival. We hebben heerlijk gezongen met de begeleiding van leden van kamerorkest TY. Het is blijft geweldig om live met een orkest te kunnen zingen.
 


16 juni 2012
Vlissingen 16 juni om 7.30 uur. De eerste groep A58-ers stappen in de bus, allemaal nog redelijk rustig en sommigen moeten nog “wakker” worden. Het is ook wel erg vroeg voor de zaterdag. De bus vertrekt richting Middelburg, Goes en de laatste halte Bergen op Zoom. De stemming wordt steeds beter en is ontspannen en uitgelaten. Gelukkig hebben we “personeel” van Hotel Lijkzigt aan boord, de dames zorgen voor de koffie en de thee. Er wordt flink wat afgekletst in de bus, dus de stembanden zijn in elk geval opgewarmd als we in Haarlem aankomen. We worden hartelijk ontvangen in de foyer en mogen meteen door naar onze kleed - en inzingruimte. Iedereen gaat direct aan de slag: omkleden, schminken, haren kappen, nog even de laatste teksten doornemen. Dan neemt Rob, onze dirigent, alles met ons door en zingen we met elkaar in. Tien minuten voor aanvang worden we opgehaald en dan is het wachten voordat we op mogen. Het ensemble heeft zich ondertussen al opgesteld. De spanning is voelbaar, we wensen elkaar toi toi toi……..en dan is het zo ver. We komen een prachtige ruimte binnen in de grote zaal van de Philharmonie. De jury zit klaar en Rob geeft aan dat we kunnen beginnen. De tijd was om voor we er erg in hadden, de 5 liederen hadden we voor ons gevoel goed gezongen. We moesten wel erg wennen aan de akoestiek in deze zaal, maar volgens Rob hadden we goed gepresteerd en is het afwachten wat de jury er van zal zeggen. Om 13.50 uur waren we klaar en we moesten wachten tot 19.00 uur wanneer de uitslag bekend werd gemaakt. Haarlem is echt een geweldige mooie stad, met veel cultuur en leuke winkels. Op de terrassen van de Grote Markt is het aangenaam kelen smeren na een intensief zangoptreden.

Uitslag
Natuurlijk hebben we geluisterd naar andere finalisten, maar de gezelligheid onderling was ook één van de hoogtepunten. Eindelijk was het dan zover en werd iedereen verwacht in de kleine zaal van de Philharmonie. We werden voor de juryuitslag nog getrakteerd op een mooi optreden van een groep a cappella-talenten uit Vlaanderen genaamd “Factor 7”. Een mix van sprankelende a cappellamuziek en humoristische intermezzi. Daarna kwam dan toch de artistieke leider en juryvoorzitter John Damsma aan het woord met de uitslagen van deze competitie. In volgorde van opkomst nam hij de uitslagen met ons door. Wij zaten op het puntje van onze stoel, toen we onze naam Koor lichte muziek A58 hoorden. De jury vond het een uitstekend optreden met een interessant concept en vond ons koor erg ambitieus. We konden nog meer werken aan de mimiek en uitstraling in het piano- pianissimo zingen. We kregen 377,5 punten van de jury. Op dat moment wisten we dat we niet gewonnen hadden, want het koor van Jetse Bremer “Fem@il” had 395 punten gehaald. Dus kwamen we uiteindelijk toch op brons uit en daar zijn we heel tevreden mee. Rob van der Meule vindt dat we een goede prestatie hebben neergezet en werkelijk niets hebben laten liggen. Jammer dat dit resulteerde in een derde plaats.
Kortom we hebben een dag met een gouden randje gehad!

 

 

 

{gallery}http://www.flickr.com/photos/koorpleinzeeland/sets/72157638587621176/{/gallery}

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl