Masterclass voor koren - 8 oktober 2011
“Hé buurman, jij hier ook?” Zo klonk het zaterdagmiddag toen koorleden uit alle streken van Zeeland elkaar tegenkwamen tijdens de masterclass coaching voor koren in hotel Arneville te Middelburg.
Of je nu lid bent van een gospelkoor, een klassiek kamerkoor, pop zingt of barbershop, de dingen waar je mee te maken hebt, komen aardig overeen. Het basisprobleem is angst, aldus Harjo Pasveer. Als je weet wat je moet doen word je van een Solex-zanger een Harley Davidson: maak je lang, schouders naar achteren, zoek je snurkplek op en je adem stroomt een stuk ontspannener met een verbluffend resultaat. Hans van de Brand wijst op het inleven in de tekst, waardoor de intentie beter overkomt op het publiek. Er wordt geëxperimenteerd met de opstelling door o.a. Martina Hilarides en de klank verandert inderdaad verrassend. Bij de masterclass van Rob van der Meule weegt ook de mening van de aanwezigen in de zaal mee als het gaat over het verbeteren van de kleur en het zetten van de choreo om een nummer meer uitstraling te geven.
Twaalf Zeeuwse koren deden mee aan dit evenement en de opzet bleek zeer geslaagd: een roulatiesysteem waarbij elke groep één uur onderhanden genomen werd door een professionele coach en de overige twee uur als toeschouwer actief betrokken was bij de coaching van een ander koor. Op deze manier probeert stichting Koorplein Zeeland de amateurkoorzang op een hoger niveau te brengen. De middag werd afgesloten met een kort optreden van de meeste deelnemende groepen. Twee koren moesten hierbij verstek laten gaan, de Goose City Singers omdat ze niet voltallig aanwezig konden zijn en Confidence omdat hun deelname pas heel kort tevoren geregeld werd i.v.m. een lege plek door een annulering. Het was sowieso al geweldig dat ze er waren!
Tijdens de slotpresentatie bleek dat ook op het gebied van verbroedering winst gemaakt was: de wederzijdse waardering was groot en men reageerde enthousiast op elkaars prestaties. Het ‘amen’ aan het slot van het nummer ‘total praise’ van Glorify klonk een stuk doorleefder dan aan het begin van de middag. In ‘laat je droom bestaan’ zongen de dames van Binaeh zuuver technisch beter en de leden van Flashback brachten hun slotnummer stuk voor stuk als ware Harley Davidsons. De polyfonie van Sweelinck door het Middelburgs Kamerkoor klonk, mede door de andere opstelling veel transparanter en ook Voci Miste paste het geleerde direct toe in ‘un cygne’ van Hindemith. De ‘umbrella’ van X-Stream en ‘use somebody’ door VOIX waren onweerstaanbaar met een nieuwe choreografie en de leden van SEASIDE Rendez-Vous straalden een grote zelfverzekerdheid uit in het leuke arrangement van ‘sweet goodbye’s’. Chantez à Dieu was gecoacht op een ander nummer, maar het koor wist de verbeterde dictie ook in de ‘prayer of St. Patrick’ te gebruiken, waardoor de betekenis van de tekst veel beter overkwam.
Natuurlijk waren er ook wat minpuntjes: er was soms geluidsoverlast van aangrenzende zalen, de akoestiek was vreselijk en er was geen belichting bij de slotpresentatie. Maar vooral vervelend was dat Good News - dat zo aardig was om hun keyboard voor de hele dag beschikbaar te stellen - na een ongelukje hiermee hun nummer niet ten gehore kon brengen :-( Dat houden we tegoed voor een volgende workshop! Nòg een woord van dank is op zijn plaats, namelijk aan de leden van X-Stream voor het verzorgen van het geluid, want ook dat heeft heel wat zweetdruppeltjes gekost.....
Aan het eind van de middag ging iedereen voldaan naar huis met een rugzak vol tips waarmee dirigent en koorleden voorlopig vooruit kunnen!!

Bekijk hier de foto's

Hans van den Brand studeerde schoolmuziek, piano en koordirectie aan het Fontys Conservatorium Tilburg. Hij is dirigent van het Fontys Jazz Choir, waarmee hij in januari 2009 EO Korenslag won. Hij is hoofd van de afdeling schoolmuziek aan het Tilburgs Conservatorium. Daarnaast geeft hij workshops voor koren en dirigenten.

 

Harjo Pasveer studeerde schoolmuziek en zang aan het conservatorium in Rotterdam. Sinds 1997 is hij hoofdvakdocent zangtechniek aan CODARTS bij de afdelingen Jazz, Pop & Wereldmuziek en sinds 2010 ook zangtechniek docent aan de HKU (Utrechts Conservatorium).
Vanwege zijn gespecialiseerde expertise (EVTS / Sadolin / pahn / Alexander Techniek / Pylates) is Harjo sinds 2000 als gastdocent verbonden aan zanginstituten in binnen - en buitenland.
Hij geeft workshops stemvorming voor koren, die tot doel hebbende koorklank te verdiepen en te verrijken. Dit gebeurt door koorleden / stemgroepen bewust te maken van hun onvermoede vocale mogelijkheden, en hun eigen functie / taak in het maken van de totale koorklank.

Martina Hilarides studeerde violoncello aan het Conservatorium te Amsterdam bij Tibor de Machula en zang bij de Amerikaanse zangpedagoog Sherwood Jordan. Zij was werkzaam in verschillende orkesten en gaf ook solistisch en in kamermuziekverband vele concerten. Van 1986 tot 1988 was zij hoofdvakdocente violoncello aan het Conservatorium te Zaragoza (Spanje).
In Nederland werkte zij o.a. samen met Erik Vos (regisseur bij toneelgroep De Appel) en het Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend.
Sinds 1988 heeft zij zich gespecialiseerd in klank, sound, blending, timing en regie. Zij volgde masterclasses gegeven door leden van de King’s Singers en assisteerde bij masterclasses van Simon Carrington. Momenteel geeft Martina workshops, trainingen en masterclasses op het gebied van klankinterpretatie, uitstraling, houding, adem, zangtechniek en communicatie met het publiek.

Rob van der Meule studeerde solozang aan het Brabants Conservatorium en bij het Complete Vocal Institute in Kopenhagen. Zijn kennis van zowel klassieke als lichte muziek in samenhang met zijn jarenlange ervaring als zanger, docent en dirigent, maakt hem tot een ideale coach voor zowel individuele zangers als koren. Naast zijn activiteiten als lied - en oratoriumzanger, soleerde hij in vele musicals waaronder ‘Cats’, ‘Les Misérables’ en ‘The Phantom of the Opera’. Hij zingt in het close-harmonykwartet ‘Trademark’ (Nederlands kampioen 2010/2011) en is dirigent van ‘Koor lichte muziek A58’ (Nederlands kampioen 2007/2008/2010/2011). Favoriete uitspraak: Ik leer mensen niet om te zingen, ik leer ze om te DURVEN zingen’

{gallery}http://www.flickr.com/photos/koorpleinzeeland/sets/72157638587506666/{/gallery}

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl