6 en 7 juni Masterclass Coaching tijdens Middelburg VOLkoren

kpzimage1Verslag 
Het weekend van 6 en 7 juni was Middelburg voor de 16e keer dé koorhoofdstad van Nederland tijdens Middelburg VOLkoren. Ruim 160 koren lieten zich van hun beste kant horen en zien voor een enthousiast publiek. Maar hoe goed die 'beste kant' ook is, er is altijd ruimte voor verbetering en daarom stak Koorplein Zeeland de helpende hand toe in de vorm van masterclasses coachings voor verschillende koren door Rob van der Meule. Van klassiek tot pop, van Bach tot The Beatles... het 'jasje' mag dan wellicht verschillend zijn, de uitdagingen bleken vaak overeen te komen.

Tijdens de coachingsmomenten konden de koren/dirigenten zelf aangeven waaraan ze wilden werken, waar ze handvatten nodig hadden, waar vragen voorzien konden worden van antwoorden.
Soms waren kleine tips voldoende voor 'grote' resultaten. Bijvoorbeeld, hoe kunnen we zacht zingen zonder kern te verliezen? Door middel van echo oefeningen (echo-signaal) waarbij de echo de exacte 'imitatie' diende te zijn werd dit probleem al een stuk kleiner. Ook meer 'scherpte' toevoegen tijdens zacht zingen bleek zeer effectief. Balansproblemen: te veel sopraan. Belangrijk is te weten wie de melodie zingt, die zal ook een 'stapje naar voren' in de klank moeten doen. Sopranen kunnen zachter zingen door wat lucht op de stem te zetten. Wat is een passende choreografie bij deze song? Het werd inzichtelijk gemaakt door het publiek in te zetten als jury om te beoordelen wat wel en wat niet werkte. Hoe kan ik makkelijker hoge tonen zingen? Het bleek een kwestie van spierkracht te zijn. Wat doen we met slotmedeklinkers? Antwoord: vocaliseren! Hoe houd ik lage tonen 'dragend', hoe krijg ik inzetten synchroon, hoe vertel ik een verhaal?... enz. enz. Vele vragen waarop duidelijke antwoorden konden worden gegeven.

kpzimage2Deze editie kende voor Koorplein Zeeland een iets andere opzet. Tijdens eerdere jaren vonden de coachings allemaal plaats in de Zeeuwse Concertzaal. Nu werd gekozen voor coaching op locatie. Het betreffende koor zong eerst hun concert, direct gevolgd door de coaching. Op die manier kwamen ook meer mensen in aanraking met wat zo'n coaching nu precies inhoudt en hoe er dan gewerkt wordt.
Voor koorplein Zeeland is deze opzet absoluut geslaagd en ook de koren waren enthousiast over de geboden mogelijkheden. Uiteraard willen we de organisatie van Middelburg VOLkoren bedanken voor het faciliteren van deze coachings wat betreft tijd en ruimte.

Wat ons betreft: tot volgend jaar!

 

 

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl