Verslag van de voorronde van het Nederlands Koor Festival (oktober 2013)
 
Na veel logistieke voorbereidingen en intensieve repetities was het zaterdag dan eindelijk zover: de koren die zich hadden opgegeven als deelnemer aan het NKF konden zich laten horen, en HOE!!
 
Het was overduidelijk dat de koren stuk voor stuk zeer goed voorbereid op het podium stonden. Het in de loop van de dag steeds talrijker wordend publiek beleefde een gevarieerde middag.
De mooie programmaopbouw en kleurrijke uitstraling van Popkoor X-Stream, de goed uitgebalanceerde sound van Jongerenkoor en Combo Nova Melodica, het bijna als een Engelse koorschool zingende Ruach Vocaal Jeugdensemble, SEASIDE Rendez-Vous, dat van elk nummer in hun show een plaatje maakte, de homogene koorklank van het Tienerkoor van de Zeeuwse Muziekschool en de gedurfde repertoirekeuze van het Roosevelt Academy Choir.....
 
“De wedstrijd van het Nederlands Koor Festival is eigenlijk geen wedstrijd”, vertelt John Damsma, “maar vooral bedoeld om koren te stimuleren zich te laten horen en daardoor weer een stapje verder in hun ontwikkeling te komen”. Er zijn dus ook geen winnaars of verliezers. De jury is er in de eerste plaats om opbouwende kritiek te geven, dingen te signaleren waaraan nog gewerkt kan worden en de koren daarmee verder te helpen. Elk koor krijgt na afloop dan ook een uitgebreid verslag. De punten die de juryleden toekennen zijn een indicatie om aan te geven hoever je als koor op weg bent in de ontwikkeling van aspecten als zuiverheid, ritmiek, uitspraak, klankkwaliteit, dynamiek, interactie en programmakeuze. Is het puntentotaal meer dan 255, dan wordt een koor direct in de landelijke finale geplaatst. Deze eer viel zaterdag het Ruach Vocaal Jeugdensemble Koor o.l.v. Elisabeth van Duijn te beurt. Het Roosevelt Choir ontving een wildcard en twee koren kregen een coaching aangeboden, waarna zij kunnen herkansen voor een finaleplaats in het weekend van 13/14 juni 2014 in Haarlem: SEASIDE Rendez-Vous en het Tienerkoor van de Zeeuwse Muziekschool.

{gallery}http://www.flickr.com/photos/koorpleinzeeland/sets/72157638587667935/{/gallery}

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl