Middelburgs_Kamerkoor_2013Gegevens

* naam: Middelburgs Kamerkoor
* plaats: Middelburg
* dirigent: Christian Blaha
* aantal leden: 23
* repetitieavond: dinsdags
* genre: Klassiek
* datum oprichting: november 1954 
* website: http://www.middelburgskamerkoor.nl


Vragen

1. Wat maakt het koor bijzonder?

De kleine bezetting van een kamerkoor stelt hoge eisen aan zijn leden. Bij voorkeur zijn dit mensen met een geschoolde stem die ook vlot muziek kunnen lezen, zodat enkele malen per jaar een geheel nieuw programma ingestudeerd en uitgevoerd kan worden. Het Middelburgs Kamerkoor is er op deze manier in geslaagd om reeds 58 jaar een breed scala van muziekwerken uit te voeren op een hoog niveau. De concerten bestaan voor een groot gedeelte uit a capella-zang met ter afwisseling medewerking van een vocale of instrumentale solist.


2. Hoe vaak treedt het koor op? 

Gemiddeld 4 à 5 keer per jaar


3. Wat is het eerstvolgende concert en wat is het programma daarvan? 

Het eerstvolgende optreden is tijdens Middelburg VÓLkoren op zaterdag 1 juni 2013. Om 15.00 uur in de Gasthuiskerk, Lange Delft 94 en om 16.00 uur in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, Klein Vlaanderen 75.

De eerstvolgende concerten zijn op 8 en 16 november 2013 in de Gasthuiskerk te Middelburg, respectievelijk de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes.
In samenwerking met het Zeeuws Kamerorkest TY o.l.v. Christian Blaha zal dan o.a. “The Company of Heaven” van Benjamin Britten worden uitgevoerd.


4. Waarom moet het publiek dit optreden bezoeken?

“The Company of Heaven” is een heel bijzonder werk dat maar hoogstzelden wordt uitgevoerd. Dit is dus een uitgelezen kans om in deze regio een uitvoering ervan te kunnen bijwonen. Naast de koordelen zijn er gesproken teksten. Zij vertellen het verhaal over ‘het hemelse gezelschap’ (de engelen). Brittens werk kent zowel zeer vitale, levendige delen als ingetogen, verstilde stukken. Bijzonder is een ritmisch deel voor pauken, strijkers, orgel en gesproken mannenkoor waarin de strijd van Michaël met de duivel (draak en slang) wordt verklankt. Het slotkoor Ye watchers and ye holy ones (Halleluja) is een mooi voorbeeld van Engelse kerkelijke samenzang. Britten geeft daaraan echter wel een geheel eigen invulling.


5. Een onvergetelijke ervaring was....

De diepe indruk die de uitvoering van de concertreeks 'Kerend Tij' bij ons publiek, maar ook bij ons zelf heeft achtergelaten.
De 60-jarige herdenking van de watersnoodramp in 1953 was voor het Middelburgs Kamerkoor aanleiding voor het uitvoeren van 'Kerend Tij'. De eerste uitvoering vond plaats op 31 januari 2013 in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Verder vonden er uitvoeringen plaats in Middelburg, Middelharnis en Burgh. Speciaal voor deze concertreeks componeerde Christian Blaha drie werken.
Heel bijzonder was ook dat gedurende de gehele uitvoering van het concert video- en fotobeelden van de watersnoodramp werden vertoond.


6. Zijn er nog andere gemeenschappelijke activiteiten?

De activiteiten beperken zich doorgaans tot de wekelijkse repetities.


7. Wat wordt gedaan om nieuwe leden te werven?

Het meest effectief voor de werving van nieuwe leden zijn nog altijd de persoonlijke contacten van de leden met potentiële zangers voor het Middelburgs Kamerkoor.


8. Aan welk koor geven jullie het stokje door?

Gospelkoor Testimony uit Goes.

 


Koorplein Zeeland is ook te vinden op Facebook
Stichting Koorplein Zeeland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de diensten, producten of andere aangeboden zaken op deze website

provincie-zeeland_kl